slider-vervolg

Tentoonstelling "Kind Onder Vuur"

De tentoonstelling Kind Onder Vuur (8 januari tot en met 13 januari 2018) in Twente is afgerond.
Het was een hectische tijd, maar dankzij onze vrijwilligers en de bijdragen van onze sponsoren is het een groot succes geworden. De bijdrage van het Roggekamp Peitschfonds heeft enorm geholpen, waarvoor onze hartelijke dank. In Almelo hebben we de meeste kinderen ontvangen in onze tentoonstelling.
De scholen waren zonder uitzondering enthousiast, de samenwerking met de bieb in Almelo was ook fantastisch.

Wijkcircus de Riet

Wijkcircus de Riet is een splinternieuw, bijzonder talentenontwikkelingsproject voor kinderen van zes tot en met veertien jaar. Heel veel organisaties en verenigingen in de wijk werken er aan mee, onder wie basisschool De Kubus en Egbertus, Scoop, Beter Wonen en de gemeente. Onder leiding van circustheater Stoffel worden professionals en vrijwilligrs uit de wijk getraind om kinderen te betrekken bij het circus. Na het introductiejaar 2013 wordt het wijkcircus onderdeel van bestaande activiteiten zoals de verlengde schooldag, kinder- en tinerwerk, zomerwijkweek e.d.

Drieplusgroep

De wijk Sluitersveld krijgt een nieuwe Drieplusgroep voor peutertjes van drie jaar. Zij krijgen gerichte activiteiten aangeboden die goed zijn voor hun taalontwikkeling en sociale ontwikkeling. De Drieplusgroep is een initiatief van Kinderopvang Het Kinderatelier, de peuterspeelzaal in de wijk, de basisscholen Twijn en Griffel en woningstichting Sint Joseph. Zij financieren ook de kosten voor de begeleiding. Het RPFonds helpt met een bijdrage voor de aanschaf van buitenspelmateriaal.

St. Maartensfeest

Niets leuker dan in het donker met een lampionnetje door de straten lopen om St. Maarten te vieren. De wijkcommissies in het Sluitersveld en de Schelfhorst kregen van het RPFonds voor deze leuke traditie een bijdrage.

Schoolplein

Basisschool De Compaan heeft in het afgelopen jaar haar schoolplein kunnen herinrichten en voorzien van nieuwe speeltoestellen. Het RPFonds hielp met een bijdrage voor deze operatie. Ze betaalde ook de vervanging van een vernield speeltoestel op de speelplaats van basisschool de Triangel in de Haghoek.

Uitsmijters

Honkbalvereniging de Uitsmijters in Almelo mag dan niet heel erg beroemd zijn, ze is al jaren een vaste waarde in de stad en erg actief als het gaat om jeugdsport. In 2012 vierde Uitsmijters haar gouden jubileum en een onderdeel van de festiviteiten was een honkbalclinic voor de jeugd, waaraan ook het RPFonds heeft bijgedragen.

1001 Nacht

Basisschool De Mare ontving een bijdrage voor de prachtige theatervoorstelling ‘het Theater van 1001 nacht’. De opvoering kon niet in de eigen school, daarvoor was het een veel te grote productie. Bovendien zouden nooit alle ouders en familieleden de voorstelling bij kunnen wonen als de voorstelling in de school had moeten plaats vinden. Daarom werd een grote hal in de Internationale Indoor Sporthal Almelo (IISPA) afgehuurd. Het Theater van 1001 nacht vormde het hoogtepunt van alle feestelijkheden rond het 25 jarig bestaan van De Mare.

Oosteres

De school voor speciaal basisonderwijs Oosteres maakt ieder jaar een feestje van Sinterklaas en Pasen. UIteraard komen dat Sint en de Paashaas op bezoek. Dat is intussen zo vaak gebeurd, dat de kledij aan vervanging toe was. RPFonds maakte de aanschaf van een nieuw kostuum voor de Sint en de Paashaas mogelijk.

Zomerkamp

De Radboudschool zorgt ieder jaar ervoor dat kinderen die niet met hun ouders op vakantie gaan, op zomerkamp kunnen. Het RPfonds maakt dit uitje voor de kinderen mede mogelijk met een schenking van 2000 euro.

Mentorenproject

Welzijnsorganisatie Scoop heeft met het mentorenproject een probate manier gevonden om leerlingen in het voortgezet onderwijs extra steun te geven. De jongeren die een klankbord, stimulans en of wat hulp kunnen gebruiken, worden gekoppeld aan een volwassen mentor die hen met raad en daad terzijde staat. Het RPFonds is één van de financiers van dit project.

Weeshuis

Een groep meiden uit De Riet zijn in de zomer van 2012 met Scoopjongerenwerkers een week in Roemenie geweest om te werken in een weeshuis. De meiden hadden voor hun vertrek geld ingezameld voor het weeshuis door spulletjes te verkopen op Koninginnedag. De werkweek heeft hen een schat aan ervaring opgeleverd en onuitwisbare indrukken. Het RPFonds heeft meegeholpen om de werkweek in Roemenie mogelijk te maken.

Pleinconcert

Ali B, Cor Bakker en het speelorkest van kinderen. Ze zorgden voor spraakmakende optredens tijdens het Pleinconcert 2012 op 30 juni, waaraan ook het RPFonds bijdroeg. Het Pleinconcert is een initiatief van serviceclub Lions de Essen en is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd evenement op de Koornmarkt. Bij de organisatie speelt ook de muziekschool Twente een grote rol. Met het Pleinconcert wil de organisatie jongeren interesseren voor klassieke muziek.

Straattheater

Het prachtige Straattheaterfestival krijgt al enige jaren financiële steun van de stichting Roggekamp Peitsch Fonds. Het festival is altijd in de nazomer in de binnenstad en gratis toegankelijk voor iedereen. Op die manier brengt het podiumkunst dicht bij de jeugd. Kinderen kijken de ogen uit bij de kleurige, inventieve en veelal humoristische optredens.

Intocht Sinterklaas

Geen mooier kinderfeest dan Sinterklaas. De stichting Roggekamp Peitsch Fonds maakt al enige jaren achtereen de feestelijke intocht van de Goedheiligman mede mogelijk. Sinterklaas komt natuurlijk met de boot uit Spanje helemaal tot in de haven van de binnenstad. Daarna maakt de Sint met zijn pietermannen een rondtocht door de stad. Hij wordt op het bordes van het stadhuis officieel welkom geheten door de burgemeester. Duizenden en nog eens duizenden kinderen zijn er altijd bij.

Boodschappenmand

Ook in Almelo zijn er kinderen die opgroeien in gezinnen die de touwtjes niet (meer) aan elkaar kunnen knopen. De Boodschappenmand is een organisatie die de gezinnen in financiële nood helpt, door een tijdlang iedere week boodschappen te brengen. De stichting Roggekamp Peitsch Fonds steunt de Boodschappenmand zodat ze gezinnen met kinderen kan blijven voorzien van goede voeding en een extraatje voor kinderen in de december maand.

Huttenland

Jaarlijks hoogtepunt van de Zomerwijkweken in Almelo is Huttenland; een giga groot bouwterrein waar kinderen hun eigen houten hut in elkaar mogen timmeren, waar ze soms in mogen slapen, waar leuke spelletjes worden gedaan. Huttendorp is razend populair bij de jeugd, zeker bij kinderen die niet op vakantie gaan. De stichting Roggekamp Peitsch Fonds helpt met de financiering van Huttendorp.

Voedselbank

De Voedselbank Almelo helpt al meer dan 100 huishoudens in Almelo die zo weinig inkomen overhouden, dat er onvoldoende geld is voor dagelijkse boodschappen. De Voedselbank krijgt geen overheidssteun. In de Sinterklaastijd heeft de stichting Roggekamp Peitsch Fonds de Voedselbank geholpen, zodat ze iets extra’s kon geven aan de kinderen in deze gezinnen.

Rembrandt Fiësta

Rembrandt Fiësta is het multiculturele feest dat de wijk Ossenkoppelerhoek/Beeklust ieder jaar bereidt voor de hele stad. De Fiësta bestaat uit heel veel verschillende activiteiten en voor kinderen is er altijd speciale aandacht. Zo maken ieder jaar Rembrandt schildertjes nieuwe kunst die op een later tijdstip wordt samengebracht in een tentoonstelling. Maar er zijn ook tal van spelen, een grote rommelmarkt, er zijn optreden en er is muziek tot in de late avonduurtjes. De stichting Roggekamp Peitsch Fonds is een van de sponsoren van Rembrandt Fiësta.

Hob Nob

Almelo heeft z’n eigen, gratis popfestival in de open lucht dankzij de stichting Hob Nob. Die zorgt ieder jaar voor een muziekfestijn zonder weerga in het Schelfhorstpark waar heel veel kinderen met hun ouders naar toe gaan. Er zijn vooral optredens van veel lokale en regionale popgroepen. Hop Nop ontving eind 2011 de Stadsprijs Almelo voor de organisatie en krijgt ook van het RPFonds een bijdrage om het gratis festival te kunnen blijven organiseren.

Koninginnedag

Koninginnedag was in 2012 een overweldigend succes.De enorme warenmarkt en het stralende weer trokken massa’s mensen naar de binnenstad en met steun van stichting Roggekamp Peitsch Fonds konden vier themapleinen worden ingericht waar van alles te doen was op het gebied van sport, spel, theater en muziek voor kinderen en jongeren.

Speeltuin

Een jaar of dertig geleden had iedere stad speeltuinen voor kinderen. De meeste zijn inmiddels verdwenen, maar Almelo heeft – mede dankzij stichting Roggekamp Peitsch Fonds – nog steeds een hele mooie speeltuin aan de Steffensweg. De speeltuin is meer dan eens opgeknapt en geinnoveerd met hulp van de stichting Roggekamp Peitsch Fonds. Er is intussen een goed geoutilleerd speeltuingebouw, er zijn leuke speeltoestellen, een fitnessparcours en een avonturenpad.

Blockparty

Blockparty 0546 was een bijzonder jongerenproject van de Muziekschool Twente, Scoop Welzijn, het Kreatief Centrum en de Bibliotheek Almelo. In zeven weken tijd maakten jongeren in ‘blokken’ kennis met theater, muziek, dans en beeldende kunst. Aan het eind van ieder blok was er een party, waarin alle groepen jongeren een presentatie gaven in één van de deelnemende wijkcentra. Stichting Roggekamp Peitsch Fonds was co-financier van het project.

Lego League

Basisschool De Wierde in Almelo wekt op een hele leuke manier de interesse van haar leerlingen voor de techniek: ze doet mee aan de First Lego League, een internationale wedstrijd voor kinderen en jongeren van 9 tot en met 14 jaar over de rol van technologie. De kinderen van De Wierde waren zéér succesvol. Ze bouwden onder meer een robot die opdrachten kon uitvoeren en verdienden daarmee een ticket voor de wedstrijd in Istanbul. Om mee te kunnen doen aan de wedstrijden was stichting Roggekamp Peitsch Fonds een van de donateurs.

Orgel verzuipt

Help, het orgel verzuipt! was een heel erg leuk muziektheaterstuk over de werking van orgels. Door onder meer een bijdrage van de stichting Roggekamp Peitsch Fonds konden zo’n 300 kinderen van Almelose basisscholen naar de voorstellingen in de Grote Kerk.

Verlengde schooldag

Mede met hulp van stichting Roggekamp Peitsch Fonds kon De Rank, een basisschool voor speciaal onderwijs ook een verlengde schooldag invoeren. De Rank wilde dat ontzettend graag, omdat het voor haar leerlingen lastig is om deel te nemen aan het reguliere kinderwerk in hun eigen woonomgeving, terwijl het voor hun ontwikkeling juist belangrijk is. Doel van de verlengde schooldag is dat kinderen nieuwe vaardigheden leren en ontdekken welke talenten ze hebben. De Rank begon de verlengde schooldag onder schooltijd en deden leuke projecten als swingkids, kleien, kookclub, streetdance en fotografie.

De Russen komen

Indigo, de Almelose stichting die prachtige exposities organiseert in de Kunsthal van Hof 88, kreeg de kans om een hele bijzondere tentoonstelling te maken van kunst uit de prive verzameling van het echtpaar Quaedvlieg. Dat resulteerde in het geweldige ‘De Russen komen!’ De stichting Roggekamp Peitsch Fonds gaf een bijdrage aan deze expositie, zodat ook grote groepen kinderen konden gaan kijken naar de bijzondere kunst uit Rusland. Oud minister Winnie Sorgdrager opende de expositie.

Graffiti

Een groep enthousiaste jongeren heeft deelgenomen aan een geweldig graffiti project op het Indiëterrein in Almelo. Ze mocht in een voormalige sterkerij aan de slag. Toen ze klaar waren met hun werk, werd het gebouw open gesteld voor publiek. Het graffiti project kreeg een vervolg, want de jongelui mochten van woningstichting Beter Wonen ook een groot pand aan de Grotestraat Zuid opfleuren met een grote muurschildering. Het graffiti project kwam tot stand door een gift van de stichting Roggekamp Peitsch Fonds.

Speelplek de Gaarden

De speelplek aan de Gaarden was altijd al ideaal gelegen. Mooi in het groen, in een rustige kinderrijke omgeving. Maar het was lange tijd een plek waar alleen volwassenen verkeerden om te blowen en waar honden hun behoefte deden. Omwonenden maakten daar een einde aan door de speelplek fiks onder handen te nemen en te verbeteren. De stichting Roggekamp Peitsch Fonds hielp door geld beschikbaar te stellen voor de opknapbeurt. Sindsdien wordt de speelplaats weer intensief gebruikt door kinderen. Later werd ze ook nog eens verfraaid met een prachtige mozaiekbank die Ineke Pezie met omwonenden maakte.

©2017 - Stichting Roggekamp Peitsch Fonds